Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Marian Kechlibar

24. 1. 2008 0:26
Dotaz autorovi

Nabyl jsem dojmu, že velká část íránské populace je silně proti islámské republice, včetně práva šaríja.

A že tento stav je v podstatě udržován mulláhy. Ti mají k dispozici fanatiky  z jednotek Basidž, kteří by neváhali střílet do vlastních spoluobčanů - a každý to ví a bojí se.

Pokud je to pravda, tak na většinovém názoru muslimů nezáleží - záleží na názoru těch, kdo mají v ruce zbraně...

0 0
možnosti

orca1

16. 1. 2008 22:10
těžké...

Myslím že nikdo z nás v tamních zemích nežil dostatečně dlouho aby to mohl pochopit . Kde "my" evropané bereme opodstatnění že kritizujeme a myslíme si že je to oprávněné ? Oni mají své a my máme své - každá společnost má klady i zápory někdy více někdy méně.

Nechci obhajovat muslimské právo ale nechce se mi ho kritizovat bez hlubšího prozkoumání .

A ať si říká kdo chce co chce tak největší války vzešly z evropy z tzv. kulturního prostředí ....

0 0
možnosti

Marian Kechlibar

24. 1. 2008 0:23
Re: těžké...

U sebe ať si dělají, co chtějí. Problém je v tom, že podobné sklony mají muslimští migranti na Západě. Někteří imámové tlačí šaríju docela tvrdě.

Poslední věta - nesmysl. Co třeba mongolské nájezdy, genocida v Kambodži, japonská válka v Pacifiku a Číně, dobytí Indie Mughaly, genocida ve Rwandě ... ?

0 0
možnosti

Pražák Roman

16. 1. 2008 14:27
Volič Národní strany

Islám a muslimové,nemají v Evropě co dělat!Je nejvyšší čas to pochopit!A nepujdou-li po dobrém,pujdou po zlém!!![>-]

0 0
možnosti

Abdul

16. 1. 2008 14:07
My, synové

Allahovi to máme těžké. ocitneme - li se sami v přítomnosti cizí ženy, vystavili bychom se pochybám o své mužnosti, pokud bychom ji neoplodnili.  Nemluvě o tragedii, že by se nám, Allah nedopusť,  nepostavil. Takže pochopte,  že žena, která se vyskytuje na ulici jen tak, bez doprovodu, pro nás představuje vážnější nebezpečí než minové pole. Proto hledáme útěchu u velbloudic a koz.  A věřte, není nám lehko, když se kvůli zplození dědíce musíme rozloučit s celám stádem věrných družek za pouhou jedinou ženu!

0 0
možnosti
M

mtis

16. 1. 2008 10:52
Autor

"Není sporu o tom, že i na území působnosti islámu může důsledná emancipace žen přijít jen skrze důsledné oddělení náboženství a politiky a s občanským právem lidských, nikoliv božích či posvátných dimenzí."

Zapomínáte na to, že každý kdo se o takové oddělení islámu od politiky pokusí jde přímo proti yákladním teyím islámu, jakožto sociálního a společenského systému a bude považován za zrádce a rouhače a jako takový může být zabit libovolným muslimem ja soluhlasného pokyvování nebo alespoň mlčení jejich náboženských autorit.

Zde je přímý a jednoduchý rozdíl od křesťanství, které vychází ze změny myšlení individuálního člověka, kdežto islám popisuje do naprostých podrobností ideální stav společnosti (podle stavu arabské společnosti ze 7 století n.l.).

Hezkou ilustrací může být známé "dejte co je císařovo císaři a co je božího Bohu".

0 0
možnosti
M

musulman

16. 1. 2008 1:38
V islámském světě,

je žena nikoli osobou, ale vecí. Žena je pro vyznavače islámu věc, sice živá bytost, ale nikoli osoba, jen věc. Proto to zahalování tváře (a celého těla), neboť zahalení tváře znemožňuje základní sociální interakci tváří v tvář, ono podvědomé prvotní vytvoření vztahu dvou osob. Co nemá tvář (lidskou), není osobou (občanem) a to tudíž nemá ani žádná práva (občanská).

0 0
možnosti

Pražák Roman

15. 1. 2008 21:17
Volič Národní strany

S tím souhlasím,snad poprvé s nějakým Vaším článkemR^[>-]

0 0
možnosti

Pierre

15. 1. 2008 21:14
Poněkud obecněji

Civilizační (společenský,kulturní) rozvoj není na celém světě rovnoměrný. Dále se domnívám, že technický (věda, technika, produkce hmotných i nehmotných statků) pokrok jej předbíhá. Již tím dochází k pnutí mezi různými současnými civilizacemi.Nekladl bych za hlavní příčinu náboženství, co jiného je naše  víra v "sekulární, demokratickou, občanskou, nediskriminační společnost, opírající se o vědecké poznatky"? Snad je v současnosti dialekticky to nejlepší.I když má k humanistickému ideálu Liberté, Egalité, Fraternité dost daleko. Navíc mám dojem, že ta naše "víra" začíná bourat základy i té obecné morálky, jinak společné pro všechna náboženství (rodina atd.). Nezaujatý pozorovatel by i v našem společenství jistě našel podobné excesy jako autor v danném příkladě. Souhlasím s ním, že přirozenému vývoji (dlouhodobému) můžeme napomáhat nenásilnou formou. Šířit naší víru ohněm a mečem, by asi stálo mnoho životů. A ten je, myslím, jedinou skutečnou lidskou hodnotou.

0 0
možnosti

Lucifer

15. 1. 2008 19:06
Re revoltujici

Ti kluci islamsti priznavaji zene takovou moc,ze se ji vlastne boji!;-DAle vazne.Islamske zeny by opravdu byly schopne vest zemi rozumne,hospodarne a s minimem konfliktu.Muzum by se asi  nelibilo,kdyby u nejakeho vyberoveho rizeni vyhrala sukne!Nebo kdyby ,nedejboze,museli zacit take pracovat!.Akorat to tak mozna jednou dopadne,az se vsichni chlapi vymlati,ve svate valce!.Prominte mi ten rozverny ton u tak vazne veci,ale fakt me ta cast koranu pobavila.Zdravim:-)

0 0
možnosti

Eva

15. 1. 2008 17:52
Žena už milost dostala

Král Abdulláh milost udělil někdy v prosinci.

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik