Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Vážený pane Müllere,

děkuji za podnět k přemýšlení. Připojuji několikútržkovitých myšlenek, které mne napadly při čtení vašeho článku.

Křesťanství i judaismus mají v oblasti Euro-atlantickéhoprostoru „historický náskok“ v podobě staletí střetů idejí i moci azkušenost „temné noci“ dvou světových válek. Nezbývá si než přát, aby v oblastiBlízkého a Středního východu nebyla cesta k naslouchání „těm druhým“ vykoupenamiliony obětí. Pokud bychom to vzaly čistě matematicky, kde byla Evropa v 16.A 17. století?

Pokud člověk věří v osobního Boha, (což je více-méněspolečné judaismu, křesťanství i islámu), a bere svou víru vážně, musí řešitkardinální otázku: Jaký je Bůh? Z toho plyne další otázka-Co po mě Bůhpožaduje, jaké nároky klade na mé jednání, co mám dělat, abych žil způsobem,který je mu milý? Vychází přitom (nejen) z tradice souvěrců, buď užší (kanonickýtext Tóry, Starého a Nového zákona či Koránu) nebo širší, v dnešní doběvesměs psané tradice (např. v křesťanství katolická, pravoslavná, protestantská).K této tradici, „posvátnému textu“ může přistupovat fundamentalistickynebo liberálně (což jsou krajnosti, vymezující pole). Na jedné straně- co jepsáno, to navěky beze zbytku platí jako „Boží ustanovení“, na druhé straně -podstatnýje pouze „etický princip“, posvátno ve smyslu „Boží autority“ neexistuje.

Novodobý fundamentalismus (v křesťanství) byl pokusem oodpověď na osvícenství. Vždy přitahoval dvě skupiny lidí-ty, kteří potřebovaličerno-bílé vidění světa proto, aby nalezli zakotvení svého života a uchovali si„jistoty“ předků a ty, pro které to byl nástroj moci. Liberalismus je na tompodobně, jen na opačném pólu- pokrok nelze zastavit, pravidla se mění podleaktuální situace, až k odmítnutí všech pravidel.

0 0
možnosti
PS

P40e60t80r 94S82k48á83c90e45l

17. 8. 2014 22:28

Ano, pokrok nelze zastavit. Vlivem vzdělanosti oproti našim předkům z minulých století i my se každý můžeme v Bibli najít. V ní je totiž zobrazeno každé chování člověka. Např.: Žalm 127/2 když si počtete, hodí se přesně na dobu u nás po roce 1979. Od toho roku totiž nesmyslně posouváme hodiny proti přírodou a Vesmírem danému běhu Slunce na obloze (od března do října každý rok nefungují "správně", tedy podle vládního nařízení a nyní i Směrnice EU, Sluneční hodiny). Proti přírodním zákonitostem, proti biologickým hodinám člověka, proti jeho zdraví. Texty v Bibli, a to jsou závazná pravidla zdravého životního stylu, se určitě nemění podle aktuální situace. Nevěřte mně to, ověřte si to.

2 0
možnosti
MM

Vážený pane Müllere,

děkuji za podnět k přemýšlení. 

Druhá část-nějak jsem se rozepsal...

Není radikalizace muslimův evropské kultuře odpovědí na postmodernu, tedy na „většinové zapomnění“a snahu vytlačit náboženství a jeho projevy z veřejného prostoru (kdy jepodezřelá a nepřijatelná dokonce i pouhá diskuze o křesťanství , natož islámu, ajeho roli ve společnosti“) ? Je-li pro mnoho lidí křesťanství a církev  (podle místa na zeměkouli dosaďte islám, buddhismus…) „privátním koníčkem“ naúrovni fotbalu nebo zahrádkaření, případně spolkem fanoušků fotbalu…docelachápu jejich zmatek při snaze vymezit se vůči „neznámé hrozbě“ v podobě islámu,i jejich volání po represi.

Není radikalizace islámských skupin také snahou mocenskyotočit „kormidlem dějin, k čemuž se „pravá víra“ a její radikální výklad náramněhodí? Zvláště v oblastech, kde, s přispěním krátkozraké politiky Západu,padly diktátorské, často spíše sekulární režimy, aby je vystřídal „jakobínskýteror“.

0 0
možnosti
Foto

Autore sorry, ale jste úplně mimo. Prostudujte si Koran pečlivěji a pak znovu napište o jeho mírovém poselství lásky!

2 0
možnosti
ZM

Vážená paní Baloghová, děkuji za Vaši připomínku. Je vhodná a případná. Souhlasím s Vámi, že samo náboženství se může stát zdrojem lidského nepřátelství. Je tomu tak zpravidla tehdy, změní-li se v ideologii. Pak má sklon vydávat se za jedinou pravdu a bránit věřícím uvědomit si, že jejich pravda je jenom částečná a že by se měli snažit poznat i druhou stranu té pravdy.  Myslet si, že z různých pravd, i těch náboženských, lze složit pravdu jedinou, ne bojovnou, ne boj ideologií, nýbrž snažení po nějaké pravdě všelidské, je možná naivní. Leč obhajovat takovou cestu, která je jednou z možností, jak přispívat k oslabování konfliktních situací, snad zatím není zločinem.

0 0
možnosti
ZB

Vážený autore, velice pěkný text a věřím tomu, že chytří lidé si porozumí. Ovšem, nevěřím, že znalost svatého písma různá náboženství sblíží. Podívejte se jen na Severní Irsko a to jsou křesťané. A nedávno , když nastali problémy se státy PIGS? Nepoukazovalo se na líné katolíky, co mají víc svátků než dnů? Samotné náboženství je totiž problém a zvláště ty náboženství, které jsou monoteistická. Každý má jednoho Boha a vraždí se o to, který je ten pravý. Obávám se , že radikální muslimové poslouchat nebudou stejně jako radikální křesťané nebo radikální sionisté. I když většina konfliktů vznikla z důvodu prozaických, náboženství je to, co přívržence stran sdružuje, dává jim pocit příslušnosti, odděluje přátele od nepřátel. Proto je zbytečné radikálům vysvětlovat, co říká jejich svatá kniha - ono je to až tak moc nezajímá.Nebo spíše vůbec.

2 1
možnosti
JR

Je fajn, že Vy to víte, pane Müller, ale jak to sdělíme třeba těm násilníkům a vrahům vlastních dětí z Gazy anebo bojovníkům ISIL, že islám je nenásilný?  Oni se přeci řídí koránem doslova.

5 0
možnosti

J60a66n 89Š71p58a26t26n66ý

14. 8. 2014 12:20

Tezko, protoze tam to nema s virou nic spolecneho ... je to jen nastroj moci. Komouse take lide porad podporuji, i kdyz z minulosti i ze soucasnosti je jasne, ze to jsou vesmes lumpove, zlodeji a vrazi. Jak to sdelime temto?

0 1
možnosti
Foto

Vznosná slova, pane Mullere. Když si však vzpomenu třeba jen na ty mohutné demonstrace s pálením Dánských vlajek jen proto, že si karikaturista dovolil nakreslit proroka Muhammada s bombou v turbanu, tak bez ohledu na to, jaký vlastně Korán je (a oproti Bibli - zvláště novému zákonu - jej vnímám jako knihu propagující násilí), je mezi vyznavači islámu příliš mnoho netolerantních fanatiků na to, abych toto náboženství mohl akceptovat jako mírumilovné a tolerantní.

5 0
možnosti
VP

islam je ciste zlo pro evropu

4 0
možnosti
PF

nejen pro Evropu

3 0
možnosti
AK

I kdyby v koránu, sůrách či hadísech nebylo nic násilného (jako že je), tak jak může autor takhle lhát, že násilí není islám??! Co jejich nekritizovatelný vzor, jehož činy by měl každý muslim následovat, prorok Mohamed? Jak může nějaké normální a nenásilné náboženství uctívat lupiče, pedofila a masového vraha?! Mimochodem autore, byl Mohamed muslim nebo islamista? Na tohle mi nikdo "fundovaný", vašeho typu nechce odpovědět.

Z lidí, jako je tento autor je mi opravdu špatně. Celé národy a starobylé civilizace mohou být brutálně vyvražděny lidmi hlásajícími co nejtradičnější islám a ve jménu islámu a pánové Muller (nestojí mi za to, abych na klávesnici hledal dvojtečku nad U), Ostřanský nebo Halík budou z tepla své pracovny tvrdit, že tohle není islám.

3 0
možnosti
Foto

I56v79a42n 74M45a30r90e92k

14. 8. 2014 8:55

"Prostudoval" jsem si Váš blog pouze k problematice "závoje a cudnosti" .pokud je 10 kg vážící burka "závojem" tak potěš p.Bůh ! ! ! 8-o Rv Rv Rv

3 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik