Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Předejte svoje moudra do Íráku - zabíječům.!!

11 1
možnosti
BC

Píše se v koránu i o pohřbívání žen a dětí zaživa?

17 0
možnosti
DK

Islám je reálnou hrozbou pro ostatní svět.

Bez ohledu na to, zda budu či nebudu chápat jeho duchovní rozměr.

28 0
možnosti
Foto

Tak asi to ti exmuslimové špatně pochopili, když teď islám považují za zlo a musí se schovávat: http://martinkonvicka.blog.idnes.cz/c/421780/Islamofob-dne-Sabatina-James.html

17 1
možnosti
RB

Oni ti exmuslimové jsou netolerantní a xenofobní a určo i rasisti. Takhle si nevážit Krákoránu.

3 0
možnosti
JM

Myslím, že většina lidí vnímá Islám ne z hlediska studia jeho podstaty, ale z praktického hlediska, tedy toho, jak se věřící muslimové chovají. A ta praxe nám říká, že se

1. v emigraci odmítají podřídit minimálně některým zákonům většinové společnosti (např. v otázce monogamie)

2. jakmile jejich počty dosáhnou určitého kritického množství, začnou vznášet požadavky na chování majoritní společnosti (např. nejsou výjimkou napadení nemuslimských žen v muslimských čtvrtích, protože dotyčná nebyla zahalena)

3. neberou na většinovou společnost ani nejmenší ohledy (viz nutnost uzavření ulic pro dopravu v čase modlitby)

To vše je nepřijatelné. Západní země je přijaly, takže by se dotyční měli v těch zvyklostech, které jsou v konfliktu s místní kulturou a zákony chovat jako hosté. A své náboženské obřady vykonávat tak, aby nenarušovaly chod společnosti a opět pouze tehdy, neporušují li zákony dané země (příklad: nepřijatelnost zabíjení a pohřbívání vdov spolu se zesnulým manželem - toto není muslimský zvyk, uvádím ho jako extrémní příklad)

33 2
možnosti
RN

R18a46d16i34m 64N47o19v39á75k

13. 8. 2014 17:43

Ten text se tváří odborně, ale svědčí o naprosté neznalosti nebo překrucování. Máloco je v Koránu tak jasné a konkrétní, jako nařízení násilí vůči bezvěrcům. Korán není a nikdy nebyl pro různé výklady, i na vykládámí nají "orgány", imámy a školy, jakýkoliv jiný než ten jeden výklad je považován za odpadlictví, v horším případě pokrytectví, oboje se trestá smrtí. Násilí proti nevěřícím, jinověrcům, omezení svobod křesťanů, židů, i muslimských žen, kamenování, utínání rukou - to není žádný špatný výklad, ani laciná propaganda, lidi, prosím koukněte do té knihy, než si uděláte názor, ta nenávist je tam jasně nařízená, nejde to vykládat různě. na http://www.koranoislamu.cz/ máte plné znění původní i podle témat. Mrkněte na youtube a hledejte "Three things you probably don't know about islam", je to velmi výstižně vysvětlené. A na závěr příklad přímo ze svaté knihy, který mluví za všechno:

9:5 A až uplynou posvátné měsíce, pak zabíjejte modloslužebníky, kdekoliv je najdete, zajímejte je, obléhejte je a chystejte proti nim všemožné nástrahy! Jestliže se však kajícně obrátí, budou dodržovat modlitbu a dávat almužnu, nechte je jít cestou jejich, vždyť Bůh je věru odpouštějící, slitovný.

24 0
možnosti
JR

J30a46n 44R80á18ž

13. 8. 2014 15:26

Píšete: "Z literární a intelektuální kultury bychom měli vědět, že text (Koránu) sám o sobě neříká nikdy nic." Korán ovšem není jen nějaká kniha, tedy v podstatě  neškodný literární útvar týkající se něčeho duchovního. Každý Muslim je povinen  vzít Korán doslovně, neb v Koránu jsou slova Alláhova a tak v podstatě říká vše! Ne,že ne! Korán vytváří kodex chování každého Muslima a to doslova, neboť vykládat Korán je povoleno jen Imámům, nikoliv obyčejnému věřícímu. Tak jak je Korán vykládán ne-muslimy, kteří chovají naději, že jsme schopni žít s Muslimy v míru, je nesmysl, neb  Islám je o cca 500 roků opožděn za naším kulturně sociálním vývojem a myslet si, že jsme schopni pochopit nynější vnitřní pochody Islámu z pohledu naší kultury jen ze slov "osvícených" Muslimů je iluze, ze které nás musí "vyléčit" slova imámů působících i u nás v Evropě. 

Píšete: "Doporučuje (Mohamed)  každému číst korán tak, jako kdyby mu byl určen osobně."

Ano, to platí, ale když většina např. Palestinců bere slova Alláha sdělená ve verši 5:51" Vy, kteří věříte! Neberte si židy a křesťany jako přátele, neboť oni jsou si přáteli jedni druhým. Kdokoliv z vás se s nimi přátelí, ten stane se jedním z nich a Bůh věru nepovede lid nespravedlivý.", jako že jsou určena jemu osobně, nemůžeme očekávat mír na Blízkém východě!

Stejně musíme brát velmi vážně  když dnes velká část  Muslimů bere slova Alláhova z verše 9:123 " Vy, kteří věříte! Bojujte proti těm z nevěřících, kteří jsou poblíže! Nechť ve vás naleznou tvrdost a vězte, že Bůh je na straně bohabojných!"  a 25:52 "Neposlouchej nevěřící, ale pusť se jím proti nim do boje úporného." , jako Alláhem sdělenou normu chování Muslima k nevěřícím! 

P.S. Jeden samuraj řekl: " Raději useknu hlavu dvěma stínům, než aby  jeden z těchto stínů usekl hlavu mně"  

To, že  Muslimové  uznávají, že naše i jejich víra vychází z jednoho základu, a někteří tvrdí, že chtějí žít s námi v míru, nás nesmí ukolébat v ostražitosti ke všem muslimům.

29 0
možnosti
PF

Další Cemper?   :-(

4 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik