Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

T.T.

4. 12. 2009 0:52
zajímavé

Karma za náměty k přemýšlení.

Nicméně se trochu divím, že výsledek toho referenda kritizujete právě Vy, který jste se nedávno vyjádřil proti stavbě islámského centra na Karlovarsku a který jste pro zákaz zahalování žen. Podle mě je to referendum docela správný krok, protože rozlišuje: mešity (místa k modlitbě a k duchovní formaci muslimů) ano, ale minarety (symbol moci politického islamismu) už ne. Nejde o to, že symbolika minaretů může být vykládána různě, jde o to, že Švýcaři dali jasný signál: islám ano, islamismus ne.

0 0
možnosti
ZM

zdmueller

4. 12. 2009 10:18
Re: zajímavé

Každý případ má určitý kontext. U karlovarské mešity byla obava z toho, aby se ze stánku víry nestalo středisko radikalismu. Reagoval jsem tím, že obavy nejsou neoprávněné. Řešení? Buď kompromis mezi představiteli muslimů a starostou (stanoví se meze, co ano a co nikoliv) anebo starosta vyhlásí v místě referendum. Naopak v případě Švýcarska mi vadí rafinovaně demagogická obecnost vylučující nuancování. Sám jsi to, Tomáši, vyjádřil - minarety symboly islamismu. Odvolávku na starý Erdoganův výrok o „minaretech jako našich bajonetech“, s nímž se nyní hojně operuje, pokládám za lacinou. Zahalování žen chápu jako jasné znamení útoku na náboženskou neutralitu veřejného prostoru. Viditelnost minaretu je přece jen jiná než viditelnost zahalených žen. V mešitě to plně respektuji, ale na ulici nikoliv. A o závoji jako dobrovolně přijatém symbolu zbožnosti silně pochybuji. Před blízkou alžírskou školou vidím každé ráno desítky sotva odrostlých dívčích batolat naražených do šátků. Dobrovolně?

0 0
možnosti

Dr No

4. 12. 2009 0:07
Všiml si někdo vůbec

jednoho podstatného rysu Islámu - muslimové se považují za jediné pravé lidi, nadřazené vůči všem ostatní "nevěřícím". S takovými "nadlidmi" má Evropa ještě docela čerstvou a velice škaredou zkušenost. Tehdy se ovšem jednalo o ideologii omezenou na jednu zemi a národ a reprezentovanou živými lidmi. Bylo možno ji porazit a (snad) trvale zprovodit ze světa. Islám není omezený na jeden národ a na konkrétní území, muslimové jsou po celém světě a čím dál víc je jich i mezi námi. Jejich ideologie není spojená s živými lidmi, ale odkazuje se k nadpřirozenému Bohu. S něčím takovým lze jen těžko bojovat. A že svou nadřazenost začnou dříve či později uplatňovat i na nás je prakticky jisté. Možná, že už je pozdě, ale rozhodně by místo multikulturních žvástů a kopání se do vlastního zadku měli Evropané zkusit tomuto nebezpečí čelit.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

4. 12. 2009 0:17
Re: Všiml si někdo vůbec

Tohle bych jim nevyčítal, to dělaly všechny civilizace. Krásně to píše Clavel v Šógunovi - Evropané pohrdali Japonci a Indy, Japonci Evropany a Indy a Indové říkali Japoncům Žlutí ďáblové. Islám je prostředkem arabské expanze, je to obdoba židovského konceptu "vyvoleného národa" (který křesťansko-pohanská (v protikladu ke křesťansko-hebrejské) církev) shodila se stolu. Všimni si, že Korán lze relevantně studovat pouze v arabštině, dokonce nemusíš ani arabsky umět, stačí, když budeš nazpaměť mumlat súry, které Ti imám vyloží. To ani nemluvím o tom, že Korán je vnímaný ortodoxními muslimy jako dokonalý, doslovný manuál, což s tou povinnou arabštinou (Alláh zřejmě mluví arabsky nebo co) hezky koresponduje.

 

V jistém slova smyslu lze doufat, že v islámu převáží civilizovanější (Peršané) nebo pokojnější (Indonézané) národy. Arabský a subsaharský živel představuje hlavní nebezpečí.

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

3. 12. 2009 23:53
Já s tímto článkem problém nemám

Podle mě koresponduje s tím, co tvrdí jiní - Evropa se hodnotově vyprazdňuje a ten vzniklý prostor zaplňuje islám. Žel mám pocit, že toho článek říká zbytečně mnoho najednou; to poselství se v textu poněkud ztrácí. Dal jsem karmu proto, že jsem si tam tu myšlenku našel, ikdyž si myslím, že výsledek referenda ve Švýcarsku je krok dobrým směrem - na rozdíl od multikulturní beztvarosti jej považuji za pokus ty evropské hodnoty hledat.

0 0
možnosti
TT

T.T.

4. 12. 2009 0:41
Re: Já s tímto článkem problém nemám

R^

0 0
možnosti
K

kion123123

3. 12. 2009 23:10
K tomu demografickému džihádu

Jistě máte v lecčems pravdu, ale:

Ptá se někdo muslimek, jestli chtějí neustále rodit?

Jaké mají muslimky v poměru k ženám z euroatlantické civilizace vzdělání, pracovní uplatnění, všeobecný rozhled, přístup k informacím, možnost srovnání?

Nevychází snad právě tento diskriminační(a to je slabé slovo, vzhledem k postavení ženy v této sektě) přístup k ženám právě z islámu, potažmo koránu?

Děkuji za odpověď pane Müllere.

0 0
možnosti
W

wrangler

3. 12. 2009 23:07
Zase jeden smířlivý blb!

0 0
možnosti
S

snaduzdost

3. 12. 2009 20:35
Většina Evropanů je proti islámu.

Nesmysl, většina Evropanů je proti zkušenostem, které nám individua skrývající se za islám připravila. Násilí. A že mnozí fanatici nabízejí svá kultovní místa těmto individuím  teroristům pro jejich soustředění se a přípravu na násilí teror, je stále druhá věc.  Evropané však nejsou proti islámu. Ale snaží se eliminovat prostředky pro přípravu terorismu. A víme, že  v Evropě v těchto prostorách  k tomu dochází. A tak i svobodomyslní lidé se musí  i proti svému svědomí  rozhodnout  zdánlivě proti ideji. Je to však pouhý pragmatismus.  

0 0
možnosti
JN

madqwert

3. 12. 2009 21:16
Re: Většina Evropanů je proti islámu.

v minaretech? 8-o;-D

0 0
možnosti
ŠS

CHYREN

3. 12. 2009 20:30
Kopíruji to, co jste napsal:

"Kdo je odpovědný za netoleranci, na níž muslimové narážejí každodenně, nejen ve Švýcarsku, ale i třeba zde ve Francii? Především umírnění muslimové. Jsou sice většinou, ale postrádají schopnost se vyjádřit a dát veřejně najevo svůj názor. Z obavy, že by mohli narušit komunitu věřících a ze strachu před pomstou radikálů z vlastních řad nechávají volný prostor hlasatelům nenávisti a konfrontace." konec kopie. To je skutečně moudrý závěr. Velmi. Nechápu, proč vám podobné věci způsobují porodní bolesti.:-)[>-]

0 0
možnosti
ZM

zdmueller

3. 12. 2009 21:52
Re: Kopíruji to, co jste napsal:

Milý Chyrene, na tahu jsou nyní muslimové, nikoliv Evropané.  Netoleranci Evropanů vůči islámu živí právě mlčení těch muslimů, kteří po konfrontaci netouží. Není to dost jasné, anebo já nerozumím Vám?

0 0
možnosti
MP

MI59

3. 12. 2009 20:24
A opět minarety.

Ať je to z jakéhokoliv důvodu, Švýcaři mají plné právo říct co se v jejich zemi může a nemůže. Jestli se chce někdo modlit, ať se modlí. To může i bez těch  dlouhejch budov. A jestli se to muslimům nelíbí, ať z té země odejdou, to je zase jejich právo.

0 0
možnosti
RH

Kruton

3. 12. 2009 19:56
........

Muslimové to pochopí........ Právě v některých muslimských zemích je nelegální postavit kostel. Když se praktikujícího muslima z islámské země zeptáte, jestli chce mít za barákem kostel, tak začne být velmi pravděpodobně agresivní. Tolerance vůči netolerantním je slabost a nic jiného.

0 0
možnosti
RF

Randall Flagg

3. 12. 2009 19:39
A co ateiste?

Bojovat proti islamu tim ze budu chodit do kostela...no...to je vytloukani klinu klinem, ja jsem rad ze nabozenska svoboda mi umoznuje byt sam sobe bohem. Protoze jedina pomocna ruka je ta na konci vlastni paze.

0 0
možnosti
PC

Poslední Czarnian

3. 12. 2009 20:17
To je jednoduchý...

Plány islamistů zhatí, naši vepři boubelatí!!!

Ale jestli jsi vegetarián, tak vážně nevím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik