Zdeněk Müller

E la nave va

3. 12. 2014 10:30:37
Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

Dotyčný bloger se obléká do hávu šprýmaře. Měl to být snad dobrý vtip? Anebo ironie na něčí adresu? Sarkasmus adresovaný autorovi výroků z rozhovoru či posměšek mířící do řad jeho kritikům? V diskusi pod blogem se autor na svou repliku reakce nedočkal.

Klíč k rébusu by snad mohlo poskytnout oznámkování „obhájce totalitní ideologie“, z kontextu rozuměj „nacista“. Bloger jím počastoval interviewovaného. Spojení islámu a „totalitní ideologie“ je oblíbenou frází dneška. Leč je velký rozdíl říci „islám může sloužit totalitní ideologii“ nebo říci „islám je totalitní ideologie“. Je snad bloger-šprýmař příznivcem druhého výroku?

Jeden z guruů teze o islámu jako totalitní ideologii nedávno utekl z rozhlasového vysílání, jsa rozčílen, když mu bylo namítnuto, že rétorika, k níž se nezřídka uchyluje, silně připomíná antisemitské výpady předválečného českého fašizujícího tisku. Hájil se výkřiky: „To říkáte mně, tomu, kdo hájí demokracii!“ Kupodivu se mu za to nikdo nevysmál.

Bloger-šprýmař patří mezi VIP přispěvatele na iDnesu. Označení VIP by snad mělo být etiketou nikoliv pouze ve významu nálepky popularity či určitého jména, leč především známkou chování. Tito vybraní by měli jít ostatním tak trochu příkladem ve způsobu, jak se chovat k názorům jiných. Řečeno na rovinu, hulvátství některého z VIPů by mělo být hanbou všech. I když se skryje pod masku šaška.

Arabista s německým jménem, co tu sedm let píše kriticky o islámských záležitostech, se jednou důrazně postavil na obranu islámu proti ignorantům. Zřejmě si tváří v tvář zdejším „demokratům“ dovolil příliš mnoho.

Nu, život jde dál ... e la nave va, koráb pluje, leč napříště bez mé účasti ve společenství VIP na iDnes a ve zdejší blogosféře.

Autor: Zdeněk Müller | karma: 17.30 | přečteno: 1464 ×
Poslední články autora