Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Džihád a antisemitismus

Nepředstavitelné se stalo skutkem. Po všech hrůzách a tragédiích, které Evropa zažila během neklidného 20. století. Dnes na počátku druhého desetiletí 21. století se vracejí stíny minulosti. Znovu umírají na Starém kontinentě muži, ženy a děti jen proto, že tak či onak patří k židovstvu, bezhledu na to, zda se pokládají za židy nebo Židy.      

Nejedná se o násilí bezhlavé či slepé. Útoky jsou vedeny cíleně a přesně namířené na osoby vědomě vybrané k obětování.  Nikoliv proto, že by něco spáchaly nebo mohly spáchat. Jen proto, že žijí a existují.

Hrůznou přímočarostí a brutalitou to dotvrzuje atentát nedávno spáchaný v bruselském Židovském muzeu. Poslední květnovou sobotu v předvečer voleb do Evropského parlamentu. Jakoby náhodou v „hlavní městě“ Evropské unie a několik dní před výročím spojeneckého vylodění v Normandii v červnu 1944, které mělo zásadní význam v úsilí porazit nacismus. Není to náhoda a případ je varující. Do Evropy se vrací vražedný antisemitismus.

Na konci května  byl v Marseille zatčen mladý Francouz Mehdi Nemmouche. Bylo to zřejmě on, kdo v sobotu 23. května 2014 vešel krátce po poledni do Židovského muzea v centru Bruselu. Z batohu vytáhl zbraň, dvanáckrát vystřelil na náhodně přítomné a za necelé dvě minuty odešel. Na místě zůstali čtyři mrtví.

Scéna připomíná zločin spáchaný v březnu 2012 Mohamedem Merahem v židovské škole v Toulouse. Vrah zastřelil profesora a tři děti jen proto, že šlo o Židy. Jednu z oběti, malé děvčátko, chytil Merah za vlasy, když chtěla prchnout. A pak ji chladnokrevně poslal kulku do hlavy.

Není pochyby o tom, že takové činy nemají ospravedlnění. Rozbory proč a zač nechme stranou. Pouhá fakticita zločinů jak z Bruselu, tak z Toulouse stačí. Vypovídá  jasně a burcuje tím, co je nejpodstatnější. Je to návrat smrtící judeofobie, oné rasové nenávisti v ryzí podobě jménem antisemitismus.  

Pachatel z Bruselu se ani nesnažil utajit svůj čin. Vydal se zpět do marseilleského domova autobusem, který bývá často prohledáván celníky, neboť linka vypravovaná z Amsterdamu vozí do Francie nezřídka překupníky drog. V zavazadle měl kalašnikov, transparent s emblémy syrských džihádistů, revolver, náboje a kameru stejného typu, jakou použil toulouský vrah Merah k nafilmování svých zločinů. Zjevně, aby případný záznam „spravedlnosti“ zveřejnil posléze na internetu.

Ve jménu islamistického nebo káidistického boje se mísí drsné gangsterství se scestně morbidní ideologií džihádismu. Po africkém Sahelu se novým jevištěm této formy radikální islamismu stala válka v Sýrii. Pro stovky mladých Evropanů, nejčastěji severoafrického arabského původu, je tento terén školou, kde získávají výcvik ke svaté válce, v níž jsou nepřáteli západní křižáci, židovstvo a dnes i šíitští zrádci svádějící k „nevíře“.

Internet a zvláště pak Facebook zde hraje klíčovou roli platformy náboru a šíření neuvěřitelně fantasmagorické názorové změti, kterou představuje ideologie džihádismu. Džihádistická mantra si přisvojuje starý evropský antisemitismus a teorie spiknutí, které mají ve virtuálním prostoru volné pole působnosti k oživování nejodpornějších rasistických idejí.

Antisemitská mluva už ztratila zábrany a ohrazovat se proti ní se pokládá za omezování názorové svobody. Jistý francouzský komik, populární u jednoho segmentu mládeže, neváhá z výroků na adresů Židů dělat „představení“ a budovat si takovou „odvahou“  pověst hrdiny. Bulvár má o čem psát a komikovi stoupenci se bouří, když veřejná správa zasáhne a představení s antisemitskými výroky zakáže.

Antisemitismus, který se nedá ospravedlnit žádným geopolitickým názorem, je tak nesen nejen radikálním islamismem. Podílí se na něm i lhostejnost společnosti, která neváhá občas připustit, že na „židovském lobbyismu“ přece jen něco bude a antižidovské nálady odkazuje do minulosti. Bylo by tudíž nadmíru nezodpovědné, kdyby odpovědnost za tento stav, který je znakem doby, měla nést jen policie stíhající teroristy a  nebezpečné „vlky samotáře“ posedlé vidinou globálního džihádu.   

 

 

   

 

 

 

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 12.6.2014 16:20 | karma článku: 24,84 | přečteno: 1048x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik