Diskuse

Nebát se a nekrást

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ale k práci a nezaměstnanosti trochu vážněji:

Práce je kolem nás dost, ať už v péči o životní prostředí, nebo o dlouhodobě nemocné apod. Problém je v tom, že se sem investoři nehrnou, protože se tu negenerují zisky. A tak můžete začít pracovat hned zítra, ale za své. Z čeho pak ale zaplatíte činži?

To, čeho není dost, je placené zaměstnání tak, aby pracovník mohl za to důstojně žit a být v očích svých i okolí užitečný.

V současné společnosti je naprostou prioritou úspora pracovní síly. Zeštíhlují se firmy (říkáme, že tak zvyšují svou konkurenceschopnost) i veřejný sektor (politici se chlubí, že šetří peníze daňových poplatníků).

Zároveň ale nikdo neví, co s pracovní silou, kterou soukromí vlastníci i politici takto moudře uspořili.

Deset i více kolegů z každé stovky ekonomicky aktivních kouká z okna, nebo si krátí svou nezaměstnanost trochu duchaplnějším způsobem. Na skutečnost, že se nedostává práce, s níž je svázána sociální užitečnost a veřejné uznání, lze reagovat v zásadě několika způsoby. Dnes je prosazován ten nejbarbarštější z nich. Podporuje se boj o místa vedený jakýmikoliv prostředky a jako na méněcenné se pohlíží na ty, kdo jsou v tomto boji neúspěšní. Mně se zdá, že každé z možných řešení prostě odporuje tržní logice a je tedy nepřijatelné: 1) Jak přimět zaměstnavatele, aby zaměstnávali víc lidí? To je přece neefektivní a ekonomické hledisko dnes vládne. A pokud by se lidé o práci dělili, jak je smířit s tím, že se budou dělit i o výplaty? Belík peněz určených na výplaty se ve vyspělých zemích za posledních 30 let co do kupní síly nezměnil. A pokud začnu vyplácet i těm, kteří jsou dnes nezaměstnaní, budu muset ubrat těm, kteří mají zatím standartní a plnohodnotné zaměstnání. Jiná možnost je sáhnout do peněz vlastníků firem a finančních institucí a ten balík zvětšit. Kdo to dokáže prosadit a s jakými následky? 2) Občanský nepodmíněný plat - řekněme u nás 12 tisíc všem starším 18 let až do smrti a nic jiného. To by vedlo jednak k bagatelizaci nezaměst

0 0
možnosti

nanosti, protože pak těžko brát vážně stížnost, že někdo práci nemá, jednak ke snížení porodnosti - mít dítě by bylo vážně nezodpovědné při neexistenci jiných dávek. Nezaměstnaný by se tak jakžtakž uživil, zatímco zaměstnaný by to měl ke svému platu jako kapesné. Ale problém největší vidím v tom, že soukromé firmy by okamžitě o tuhle částku snížily platy. Snížením výplat o občanský plat by zvýšily svou konkurenceschopnost a zaměstnanec by neměl ani o korunu méně. Takže stát by tak nakonec dotoval soukromé subjekty.

Zdá se mi to za stávajících podmínek neřešitelné.

0 0
možnosti

Nebát se a nekrást! Jistě! Ale co s tím ve společnosti, kde kradou všichni? A všichni se bojí, aby je nechytili? Ne! Jen ti chudí se bojí. Nemají na úplatky...

Svoboda přináší odpovědnost. Nesvoboda, do které nás naši politici tlačí zprava i zleva, přináší neodpovědnost. Nesvobodný je i zloděj. Je jen rozdíl, zda krade ze špatného bydla či dobrého bydla. Pokud kradu z bídy, chci se svojí nesvobody zbavit. Pokud kradu z rozmaru, nevnímám potřebu zbavit se svojí nesvobody.

Ano! Nebát se a nekrást! A zachovat si svoji svobodu a odpovědnost! Pokud chci žít jako člověk.

:-)

2 0
možnosti

Svoboda není samospasitelná, ale my máme spíš jiný problém: Uvědomit si, že svoboda bez odpovědnosti neexistuje. Že svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého. Že svoboda je dřina bez zaručeného výsledku. A že člověk, který si tohle neuvědomuje, není v žádném případě člověkem svobodným, ale nebezpečnou lidskou atrapou.

2 0
možnosti
Foto

Svoboda donutí lidi k zodpovědnosti.

1 0
možnosti

P31e57t47r 98S39k62á31c13e80l

21. 7. 2014 20:18

Mě spíše zaujala informace nakonec, která je všeobecně známa. Totiž že T.G.Masaryk pocházel z Moravy. Kdo všechno nepocházel z Moravy? Jak by se náš první prezident díval na nynější roli ČT a dalších, kteří Moravu popírají?

Více viz článek: http://www.hlasmoravy.eu/2012/05/stiznost-na-ceskou-televizi.html

0 1
možnosti

Masaryk pocházel z Moravy a byl napůl Slovák. No a co?

1 0
možnosti

Svobody je krásná věc, ale má i svoji sociální dimenzi.

Pokud je někdo bezdomovec nebo nezaměstnaný, tak není svobodný i kdyby mohl přímo volit kromě prezidenta i vše ostatní.

Jak se může nebát, když neví zda a z čeho zítra zaplatí potraviny nebo činži (když má to štěstí, že má ještě střechu nad hlavou)?

0 0
možnosti
Foto

Pane Kounovský, jestli vám to tak vadí, tak věnujte svůj čas a své prostředky ke zlepšení stavu těchto lidí.  Jenže lidé vašeho ražení takhle neuvažují.  Vy, podle toho jak se tu prezentujete, uvažujete jinak.  Vy ukážete na bohaté lidi a řeknete:  Tihle žijí nemravně, protože se topí v penězích, zatím co jiní  hladují.   A jako nápravu vidíte v tom, že tyhle bohaté okradete.  Už nepřemýšlíte v dimenzích, že ti lidé jsou bohatí právě proto, že svou prací uspokojují potřeby mnoha lidí.

5 0
možnosti