Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Islám není řešení

Po pádu režimů v Túnisku a Egyptě před dvěma lety vyhráli místní islamisté následné volby pod heslem „islám je řešení“. Jejich vítězství bylo podbarvované sebevědomými hlasy pro obnovu šaríy, božího zákona islámu, v občanských zákonících dotyčných zemí. Obava, že s islamismem nemůže přijít nic jiného než éra nové a dlouhodobé diktatury, byla silná. Násobily ji pochyby, zda vývoj i v arabském světě nakonec nepůjde směrem k nějaké islámské teokracii po íránsku. Jaká je situace dnes dva roky po převratech?

V Túnisku čelí islamistická strana Ennahda prohlubující se ekonomické krizi, rostoucí společenské nespokojenosti, stávkám a opakovaným výbuchů násilností. Přála by si přitáhnout k vládní odpovědnosti nejen dvě sekulární strany, s nimiž uzavřela taktické spojenectví na základě slibu stavět meze excesům islámských extrémistů v otázkách postavení žen, školství a charakteru veřejného života. Islamistická vláda by byla ochotna dělat ústupky i politickým formacím, které islamistickou vládu z principu odmítají, jen aby získala čas a mohla si vydechnout.

Vyjednávání nejsou snadná a váznou. Sekulární strany požadují od Ennahdy záruky, které jim náboženská strana dát nemůže. Demokracie doprovázená úsilím bránit se sekularizaci veřejného života nikdy fungovat nebude. Túniští islamisté se ocitli ve slepé uličce. Jejich egyptští bratranci z Muslimského bratrstva na tom nejsou o mnoho lépe.

V Egyptě alarmují negativní ekonomické ukazatele ještě důrazněji než v Túnisku. Vnitřní společenské napětí je citelné. Pouliční střety přinášejí opakovaně nemalé počty obětí. Při příležitosti druhého výročí egyptského převratu přišlo během demonstrací v Suezu o život devět lidí. Kritika islamistického prezidenta Mohamed Mursí sílí. Další olej do ohně přilil rozsudek s 21 kapitálními tresty v Port Saídu.

Odsouzení nejsou žádní odpůrci islamistů, jen fanoušci místního fotbalového klubu. Před rokem napadli 74 fandů známého káhirského mužstva al-Ahalí. Nešlo ani tak o rvačku dvou stran, které ve sportu hledají záminku k bitvě, jako o politický revanš rozvášněného davu. Místní si na hostech vylili hněv nad vývojem v zemi diktovaný z hlavního města. Střet zřejmě inscenovaly místní bezpečnostní sily jako odplatu za  revoluci, která ohrozila jejich bývalou všemocnost. Soudní tribunál rozhodoval pod politickým tlakem. Tvrdý trest byl žádoucí, neboť káhirští fanoušci a jejich zastánci už předem hrozili, že půjdou do ulic, nebude-li rozsudek odpovídat jejich představám.

Strach z nových bouří v Káhiře  přiměl islamistickou moc vyjít vstříc rozhněvané káhirské mládeži. Leč cenou za to je nová revolta v Port Saídu, jakási krvavá zkratka neschopnosti stávající moci zvládat všeobecně panující zlobu, která svírá dnešní Egypt. Prezident Mursí vyhlásil v Suezu, Port Saídu a Ismaílíji stanné právo. Výzývá zároveň opoziční síly v celonárodnímu dialogu.

Islamisté u moci mají dvě možnosti. Buď násilím a hrozbami potlačit opozici nebo s ní hledat kompromis. Na represe by však potřebovali revoluci oddaný bezpečnostní sbor, který jim chybí, a v egyptském případě i tichý souhlas armády. Vyjednávat s opozicí se teprve učí. Kdyby byl Egypt Saúdskou Arábií, mohla by jeho vláda na všech stranách uplácet. Leč na něco takového Egypt nemá. A tak se ukazuje, že islamisté sami vládnout nedokážou.  Ani sekulární opozice na druhé straně není natolik silná, aby si mohla dovolit islamisty ignorovat.

Islám není řešení, ale obejít ho naráz nelze. A tak stávající poměr sil nutí obě strany hledat vzájemně přijatelná východiska. Arabské revoluce nenaznačují, že by měly v záloze nějakou svou údernou pěst, milice typu íránských strážců revoluce, která by likvidovala nepohodlné protivníky a probouzela v davech strach. To vše dohromady staví jak Túnisko, tak i Egypt hodně daleko od íránské teokratické cesty. V popřevratových nejistotách a zmatcích revoluce, které potrvají nepochybně ještě dlouho budou, to konec konců není tak špatná zpráva.       

 

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 31.1.2013 13:54 | karma článku: 21,98 | přečteno: 1118x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik